Skip to main content

Honda utökar sin breda laguppställning med en helt ny skotermodell. ADV350 har ärvt den tuffa äventyrsstilen från storebror X-ADV och bygger på ett robust chassi med stålrörsram, 37 mm inverterad framgaffel och dubbla gasstötdämpare baktill. 330-kubikaren levererar pigga 21,5 kW och 31,5 Nm och antispinn ser till att bakdäcket behåller greppet under hård accelereration. Kåpglasets höjd är justerbar, det finns plats för två integralhjälmar under sadeln och i handskfacket sitter ett USB C-uttag. Den digitala instrumentskärmen är utrustad med röststyrning för smarttelefon och smartnyckeln gör skotervardagen enklare och bekvämare.

När Honda lanserade X-ADV 2016 väckte det oväntat stort intresse bland europeiska mc-entusiaster. Maskinen var en nyskapande blandning mellan stor skoter och äventyrshoj, och många menar att modellen är det mest innovativa tillskottet på mc-marknaden under det senaste årtiondet.

Försäljningssiffrorna visar att Hondas vågade satsning har lönat sig: till och med september 2021 är X-ADV den näst mest sålda modellen i äventyrskategorin där konkurrensen är stenhård i dagens läge. Det är med andra ord dags att den innovativa designen sprider sig vidare till mellanklasskotrar också. Designkonceptet för ADV350 2022 kallas ”New Urban Adventure” och modellen är en mix av lyxig och praktisk skoter och robust äventyrshoj, som självklart är inspirerad av storebror X-ADV.

Modellen är sprillans ny och riktar sig till en bred kundkrets (särskilt yngre förare) inom ett av de populäraste skotersegmenten i Europa. ADV350 är byggd för äventyr, både på och utanför asfalten.

ADV350 sticker ut från mängden med sin robusta äventyrsdesign, kantiga ytor och uppdelade färgsättning som förstärker offroadkänslan. Formgivningen kommer mestadels från storebror X-ADV, men det finns även inspiration från offroadhojarna i CRF-serien.

Under den tuffa designen döljer sig praktiska funktioner som ett stort förvaringsutrymme under sadeln med plats för två integralhjälmar, USB C-uttag i handskfacket och smartnyckel. Kåpglasets höjd kan justeras i fyra lägen och instrumentskärmen är utrustad med Hondas röststyrning för smarttelefon.

Körställningen är upprätt för maximal kontroll och chassit, med 37 mm inverterad framgaffel, övre och nedre gaffelkrona av mc-typ, stålrörsram och dubbla gasstötdämpare, är anpassat för kvick styrning, respons och känsla. På de lätta fälgarna (15 tum fram och 14 tum bak) sitter grovmönstrade slanglösa däck med dimensionen 120/70-15 fram och 140/70-14 bak som ger ADV350 utmärkt grepp både på hårda och lösa underlag. Frambromsen har en 256 mm skiva och bak sitter en 240 mm skiva.

Det finns gott om kraft för snabb acceleration både i hektisk stadstrafik och på öppna motorvägar. 330-kubikaren med enhanced Smart Power+ (eSP+), enkel överliggande kamaxel och fyra ventiler levererar 21,5 kW och 31,5 Nm. Antispinn och nödbromsvarning ingår i standardutrustningen.

Design och utrustning
Högt placerade dubbla LED-strålkastare förstärker äventyrsdesignen
Justerbar kåpglashöjd i fyra lägen
Digital instrumentskärm och röststyrning för smarttelefon
Plats för två integralhjälmar under sadeln, USB C-uttag i handskfacket och smartnyckel
Det råder ingen tvekan om att ADV350:s design är inriktad på äventyr. De dubbla LED-strålkastarna sitter högt över framhjulet och brett isär, samtidigt som frontkåpans sidor är kapade för att den inverterade framgaffeln ska synas. Offroadkänslan förstärks av kontrasten mellan lackerade kåpor upptill och svarta kåpor nedtill och baktill. Det gör att maskinen ser högre ut och liknar X-ADV och CRF-hojarna mer.

ADV350 har mycket fokus på mångsidighet och praktiska funktioner. Som kåpglashöjden till exempel, den justerar man enkelt i fyra lägen (133 mm höjdskillnad) med en glid- och låsmekanism. I kåpglasets högsta läge styrs fartvinden runt förarens axlar så att körningen blir bekvämare i motorvägsfart. Det lägsta läget passar perfekt i stadstrafik där sikten är viktig och fartvinden inte är lika stark.

Förvaringsutrymmet under sadeln är på hela 48 liter och rymmer två integralhjälmar. Det finns även en praktisk platta att sätta in om man vill dela upp utrymmet. I handskfacket sitter ett USB C-uttag så att man kan ladda mobilen smidigt. Sadelhöjden är låga 795 mm.

Den moderna instrumentskärmen är utrustad med Hondas röststyrning för smarttelefon som gör att föraren kan hantera samtal och musik på sin smarttelefon via röstkommandon. Allt som behövs för att använda röststyrningen är ett headset i hjälmen och appen Honda RoadSync, sedan ansluter man enkel sin smarttelefon via Bluetooth och styr funktionen med knapparna vid vänster handtag.

En annan praktisk funktion är smartnyckeln som fjärrstyr tändningslås och sadellås från förarens ficka, plus att den låser skotern automatiskt när föraren går iväg från den. Smartnyckeln låser även upp 50-liters toppboxen som ingår i Hondas stora tillbehörsutbud. Smartnyckeln har också en praktisk kvitteringsfunktion som gör det lättare att hitta skotern på en parkeringsplats.

Chassi
Smidiga köregenskaper och optimal kontroll tack vare en lätt stålrörsram, en 37 mm inverterad framgaffel och dubbla gasstötdämpare baktill
Gjutna 6-ekrade aluminiumfälgar med grovmönstrade slanglösa däck
Skivbroms fram och bak med nödbromsvarning
ADV350 har ett robust chassi som är byggt för att hantera både gropig asfalt i stadsmiljö och lättare offroadkörning på lösa underlag som grusvägar. Skoterns starka stomme består av en lätt stålrörsram, och hjulbasen är 1520 mm, styrvinkeln 26,5° och försprånget 90 mm. Våtvikten är 186 kg.

Den inverterade framgaffeln har 125 mm slaglängd och 37 mm innerben som hålls på plats av gaffelkronor av mc-typ för maximal stabilitet i framändan. Baktill sitter dubbla stötdämpare med separata gasbehållare och progressiva fjädrar med tre hårdheter som är anpassade för effektiv stötdämpning och komfort på många olika underlag, även med passagerare. Dämparna har 130 mm fjädringsväg och nedtill är de fastskruvade i en helgjuten aluminiumsvingarm.

Fälgarnas design är helt ny för Hondas skotrar, med 6-ekrade och svarta gjutna aluminiumfälgar som mäter 15 tum fram och 14 tum bak. Konstruktionen förbättrar vägkänslan och gör skotern lätt och smidig att köra. Däckdimensionen är 120/70-15 fram och 140/70-14 bak och de slanglösa, grovmönstrade däcken är tjocka för maximal åkkomfort.

Bromsarna består av en 256 mm skiva fram och en 240 mm skiva bak med tvåkanals ABS. Nödbromsvarning är en säkerhetsfunktion som slår på (och stänger av) bakre blinkers för att varna trafikanter bakom när föraren bromsar hårt.

Motor
330-kubikare med eSP+, enkel överliggande kamaxel och fyra ventiler
Max effekt är 21,5 kW vid 7500 varv/min och max vridmoment är 31,5 Nm vid 5250 varv/min
Antispinn
Räckvidd upp till 340 km med 11,7-liters bränsletank och 29,4 km/l bränsleförbrukning (WMTC)
330-kubiksmotorn med enhanced Smart Power+, enkel överliggande kamaxel och fyra ventiler har både låga avgasutsläpp och kraftfull prestanda tack vare avancerad teknik som minimerar friktionen.

Max effekt är 21,5 kW vid 7500 varv/min och max vridmoment är 31,5 Nm vid 5250 varv/min. Cylinderdiameter och slaglängd är 77 x 70,8 mm och kompressionen är 10,5:1. Motorn är en effektiv och driftsäker konstruktion med rullvipparmar, ramlager av glidtyp och slutet vevhus. Precis som på CRF450R har motorn ett extra oljemunstycke som sprutar olja på kolvens undersida för att kyla den och förbättra tändnings- och förbränningsprestanda. Motorns oljevolym är 1,8 liter.

Insugsluften går via en luftburk på 5,5 liter till ett 36 mm spjällhus och vidare till 28 mm insugsventiler. Insugsportarna är utformade för att underlätta bränslespridningen i cylindrarna och skapa en jämn förbränning. Avgaserna leds ut ur motorn effektivt genom en rak avgasport och ljuddämparen har dubbla kammare för att minska motståndet.

Friktionen i motorn minimeras med 5 mm förskjutning av cylindern, hydraulisk kamkedjejustering och returoljepump. Oljepumptypen är lånad från vassare motorer och fördelarna är lägre invändigt tryck i motorn, mindre oljeskumning, mindre pumpförluster och lägre friktion. Motorn har även en balansaxel som minskar vibrationerna och gör körupplevelsen bekvämare. Kraftöverföringen består av centrifugalkoppling, steglös automatlåda (med utväxling för snabb acceleration) och remdrift.

Motorn är utrustad med antispinn med två ingreppsnivåer som känner av skillnader mellan fram- och bakhjulets hastighet. Systemet beräknar hur mycket bakhjulet spinner och reglerar sedan motorns vridmoment via bränsleinsprutningen så att bakdäcket återfår greppet. Antispinn kan slås på/av med en knapp vid vänster handtag. En TC-indikator på instrumentskärmen blinkar när funktionen aktiveras.

Den EURO5-godkända motorns bränsleförbrukning är låga 29,4 km/l (WMTC), vilket betyder en räckvidd på upp till 340 km på en full tank som rymmer 11,7 liter.