Skip to main content

CBR1000RR-R Fireblade SP byggdes om helt till 2020 med fokus på bankörning i första hand. Årets utgåva av den urstarka radfyran levererar fortfarande 160 kW vid 14 500 varv/min, men konstruktörerna har finslipat insugsportar, insugsrör, luftburk och avgassystemets mellandel för att ge motorn mer knuff i mellanregistret och bättre driv ut ur kurvor. Bakdrevet har vuxit från 40 kuggar till 43 för snabbare acceleration på alla växlar och quickshiftern är uppdaterad. Även antispinn är finjusterat med feedback från HRC-förare för jämnare hantering av bakhjulsgreppet och bättre känsla i gashandtaget. I övrigt är chassit oförändrat med samma aluminiumram, RC213V-S-inspirerad svingarm, 6-axlad tröghetsmätare och elektronisk styrdämpare med 3 nivåer. Den elektroniskt styrda Öhlinsfjädringen med inställningssystemet OBTi håller absolut världsklass och detsamma gäller bromsarna från Brembo. Kåpor och körställning är kompromisslöst anpassade för minsta möjliga luftmotstånd och kåpvingarna är ett arv från MotoGP för att skapa downforce. På den tydliga färgskärmen väljer man körlägen och ställer in nivåer för effekt, motorbroms, antispinn, framhjulslyft, startläge och ABS. Hojen är även utrustad med Hondas praktiska smartnyckelsystem.

Båda befintliga färgalternativen finns med guldlackerade fälgar, plus att det kommer en ny specialversion, Fireblade SP 30th Anniversary, som är en begränsad upplaga för att fira Fireblades 30-årsjubileum.

Sedan Fireblade lanserades 1992 har modellen utvecklats till en mäktig tusenkubikare bland supersporthojar. Under alla år har den varit populär att bygga om till racehoj, både för vanlig banracing över hela världen och för landsvägslopp som Isle of Man TT.

Men tiden går och konkurrensen utvecklas, så till 2020 vände Honda blad i historien om CBR1000RR Fireblade och började på ett nytt kapitel för modellen. Honda tog med hjälp av HRC fram de två helt nya maskinerna CBR1000RR-R Fireblade* och CBR1000RR-R Fireblade SP för att föra vidare legenden Fireblade.

Mycket av motor- och chassitekniken kom från Hondas vägreggade MotoGP-replica RC213V-S och aerodynamiken var hämtad från självaste MotoGP-racern RC213V. Den nya Fireblade byggdes från grunden med fullt fokus på bankörning och det gällde allt från motor och köregenskaper till luftmotstånd.

2022 var ett vikigt Honda eftersom då Fireblade fyllde jämnt och det har gått 30 år sedan en av de främsta sporthojarna i mc-historien lanserades. Motorn är uppdaterades för starkare acceleration ut ur kurvor, mer exakt antispinnfunktion och bättre gaskänsla. För att fira Fireblades 30-årsjubileum säljs dessutom ett begränsat antal av specialversionen CBR1000RR-R Fireblade SP 30th Anniversary i Europa.

Den vassa radfyran i Fireblade SP levererar 112 Nm vid 12 500 varv/min och 160 kW vid 14 500 varv/min.

Uppdateringarna från 2022 som också gäller för 2023 handlar mest om att göra hojen snabbare ut ur kurvor. Till att börja med har bakdrevet nu 43 kuggar istället för 40 för starkare acceleration i mellanregistret på alla växlar med samma mäktiga effekt på topp.

Både luftburk och insugsrör har ny utformning för jämnare luftflöde och insugsportarna är anpassade för att göra luftflödet snabbare. På avgassidan är både katalysatorn och avgasflödet in i den förbättrat.

Den elektroniska gasregleringen har mjukare returfjäder för en jämnare känsla och bättre respons i gashandtaget. Honda har samlat in feedback från racingförare över hela världen, inklusive HRC-teamet i World Superbike, för att finjustera antispinn så att förarna kan få den effekt, det grepp och den känsla de vill ha, plus att systemet lirar bättre ihop med det starkare mellanregistret.

Precis som förut finns det finns tre standardkörlägen som passar de flesta förhållanden samt fullt justerbara nivåer för effekt, motorbroms, framhjulslyft och antispinn. I elektronikpaketet ingår också ett ställbart startläge och en uppdaterad quickshifter.

Motorn är en kompakt och kortslagig konstruktion med samma cylinderdiameter och slaglängd som RC213V. Den har kugghjuls-/kedjedrivna kamaxlar, fingerföljarvipparmar, titanvevstakar, lågfriktionsteknik från RC213V-S, kolvmunstycken med kulbackventil och inbyggd förbiledningskanal i botten av cylindrarnas vattenmantel. Genom ett stort luftintag mitt i frontkåpan matas fartvind genom styrhuvudet direkt in i luftburken. De främre avgasrören är ovala och har en 4-2-1-konstruktion som mynnar ut i en titanljuddämpare från Akrapovic.

Den diamantformade aluminiumramen utnyttjar motorns bakre del som övre stötdämparfäste och svingarmens konstruktion kommer från RC213V-S. Styvhetsbalans, viktfördelning och styrgeometri är noggrant anpassade till motoreffekten för att maximera fram- och bakändans grepp och känsla. En 6-axlad tröghetsmätare (IMU) skapar en exakt, tredimensionell beräkning av körsituationen med information som används för att styra alla elektroniska system. Tröghetsmätaren styr också den elektroniska styrdämparen av stångtyp med 3 nivåer.

Den elektroniskt styrda Öhlinsfjädringen består av en 43 mm NPX-gaffel fram och en TTX36-dämpare bak. Båda justeras med andra generationen av Öhlins inställningssystem OBTi. Frambromsskivorna greppas av Brembo Stylema fyrkolvsok och bromshandtag/huvudcylinder kommer också från Brembo. ABS är justerbar för bankörning.

Fireblade SP har hämtat inspiration från den avancerade aerodynamiken på MotoGP-hojen RC213V, inklusive kåpvingar som skapar downforce och gör bromsningen stabilare. En kompakt körställning bidrar också till lågt luftmotstånd. Den fullt justerbara 5-tums färgskärmen hanteras enkelt med en fyrvägsknapp vid styrets vänstra handtag. Maskinen är även utrustad med Hondas bekväma smartnyckelsystem.

Motor

 • Kortslagig radfyra med mäktig kraft på topp: 160 kW vid 14 500 varv/min och 112 Nm vid 12 500 varv/min
 • Större bakdrev med 43 kuggar för bättre acceleration
 • Bättre luftflöde tack vare omarbetad luftburk, insugsrör och insugsportar
 • 4-2-1-avgassystem med uppdaterad mellandel och katalysator för bättre gasflöde

Radfyran på 1000 kubik med kugghjuls-/kedjedrivna kamaxlar är konstruerad med hjälp av HRC:s utvecklingsprogram för MotoGP. Max effekt är 160 kW vid 14 500 varv/min och max vridmoment är 112 Nm vid 12 500 varv/min. För att optimera ventildiameter, förbränningseffektivitet och friktion har Fireblade-motorn samma överkvadratiska mått (81 mm borrning x 48,5 mm slag) som RC213V. Kompressionen har ökat från 13,2:1 till 13,4:1.

Luft matas in i motorn via ett luftintag i frontkåpan med samma storlek som luftintaget på MotoGP-racern RC213V. Räfflor runt luftintagets ingång maximerar luftflödet till motorn och minimerar påverkan på maskinens stabilitet. Väggarna inne i luftintaget är utformade för att främja luftflödet i hög fart och vid acceleration.

Den trycksatta luften har en rak väg genom styrhuvudet, förbi styrstammen och in i luftburken, vilket bidrar till stabila prestanda i ett brett hastighetsspann. Luftvägen har kunnat göras rakare tack vare smartnyckelsystemet (tändningslåset behöver inte sitta på styret) och 25 graders styrutslag. Spjällhusdiametern är fortfarande 52 mm.

Sedan 2022 är att den ”smutsiga” sidan av luftfiltret är anpassad för att bättre kontrollera luftens riktning och virveleffekter så att luftflödet blir jämnare vid gaspådrag. På luftfiltrets ”rena” sida sugs filtrerad luft in i slitsade insugsrör, där nr 2 och nr 3 är 15 mm kortare. För att matcha uppdateringarna av luftfilter och insugsrör är insugsportarna delvis smalare, vilket gör att luften flödar snabbare. Därmed ökar fyllnadsgraden och motorn blir starkare i mellanregistret. Även det större bakdrevet (43 kuggar istället för 40) bidrar till ett vassare mellanregister och bättre acceleration på alla växlar, med samma mäktiga effekt på topp.

På avgassidan har de fyra avgasrören en specialanpassad oval profil för bättre gasflöde. Gasflödet förbättrats ännu mer med en ny dubbelrörsdel av 4-2-1-systemet och en uppdaterad katalysator.

Akrapovic-ljuddämparen är en lätt och kompakt konstruktion av titan som hjälper till att centrera vikten och tillåter en djup nerläggningsvinkel. Avgasventilen är också utvecklad tillsammans med Akrapovic för att förbättra både bottenvrid och toppeffekt. Ett ventilstopp (patentsökt) stoppar avgasläckage när ventilen är stängd och sänker ljudnivån.

Insugsventilerna har 32,5 mm diameter och avgasventilerna 28,5 mm och de påverkas av fingerföljarvipparmar. Insugsventilerna sitter i 9 graders vinkel vilket gör förbränningen effektivare tack vare mindre yta i förbränningskammaren.

Inuti motorn finns det massor av MotoGP-teknik. Friktionen minskas med en hård nanobeläggning av diamantlikt kol på kamnockarna, precis som på RC213V-S. 2020 var första gången tekniken användes på en serietillverkad motorcykel, och resultatet är 35 % mindre friktionsförlust i ventilmekanismen jämfört med kamnockar utan den hårda kolbeläggningen.

Ventilmekanismen drivs av en specialkonstruktion med både kugghjul och kedja. Lösningen är anpassad för höga varvtal/stort ventillyft med en kortare kamkedja som drivs av vevaxeldrevet via ett överföringsdrev.

De lätta, smidda vevstakarna och överfallen är tillverkade av det Honda-utvecklade titanmaterialet TI-64A, som är 50 % lättare än en konstruktion av krommolybdenstål. Vevstakarna har dessutom stålbultar av HB 149 krommolybdenvanadium (också utvecklat av Honda) utan muttrar.

För ökad hållbarhet används samma konstruktion för glidytorna som på RC213V-S: lilländans bussning är tillverkad av C1720-HT berylliumkoppar (tål höga varvtal) och storändans glidyta har en beläggning av diamantlikt kol.
Kolvarna är smidda av A2618 aluminium (som på RC213V-S) för låg vikt och hög hållfasthet. För maximal slitstyrka vid höga varvtal har kolvarna en Ober-beläggning (baserad på teflon och molybden) och en nickel-fosforbeläggning i kolvtapplåsringens spår.

Kolvarna har även munstycken med flera hål som sprutar kylande olja i olika riktningar för att hålla nere temperaturen. Vid låga varvtal behövs inte oljeduschen, så då stänger kulbackventiler i munstyckena av oljeflödet för att begränsa oljetryckförlust och minska friktion.

Cylindern har en förbiledningskanal i botten som minskar formförändringar av loppet som orsakar friktion. I systemet cirkulerar kallt vatten från kylaren till huvudvattenmanteln, medan det finns okylt vatten i utrymmet därunder. Resultatet är lägre och jämnare temperatur i alla cylinderlopp.

Motorn har kunnat göras smalare genom att startmotorn driver kopplingens huvudaxel istället för vevaxeln. Fördelarna med konstruktionen är att vevaxeln kan vara kompaktare och att kopplingens primärdrev (som har färre kuggar) har två funktioner och överför även rotationen från startmotorn. Det sparar utrymme och motorn är kortare tack vare att vevaxel, huvudaxel och utgående axel sitter närmare varandra. Samtidigt utnyttjas motorblockets bakre del som övre stötdämparfäste.

 

 

 

Motor/elektronik

 • Programvaran för antispinn är uppdaterad med feedback från HRC-förare för jämnare hantering av bakhjulsgreppet
 • Mjukare returfjäder i den elektroniska gasregleringen för mer linjär gaskänsla
 • Ny quickshifter för snabbare och mjukare växling
 • Tre standardkörlägen plus alternativ för att anpassa effekt, motorbroms, antispinn och framhjulslyft
 • Startläge är standardutrustning

2017 års CBR1000RR var Hondas första radfyra med elektronisk gasreglering. Funktionen kommer från RC213V-S och den styr gasspjällvinkeln i förhållande till gashandtagets läge så att kraften levereras linjärt, samtidigt som föraren får en exakt och naturlig känsla i gashandtaget.

Den elektroniska gasregleringen en mjukare returfjäder för att matcha det starkare mellanregistret och ge gashandtaget ännu bättre respons.

Honda har även uppdaterat antispinnsystemet med 9 ingreppsnivåer. 2020 utrustades Fireblades antispinn med slirhastighetskontroll (som övervakar förändringen i slirhastighet utifrån fram- och bakhjulshastighet) för att begränsa snabbt hjulspinn på ett mjukt sätt. På årsmodell 2022 är förhållandet mellan ingreppstiming och slirhastighet justerat för att bakhjulsgreppet ska hanteras jämnare och naturligare. Systemets nya programvara bygger på feedback från racingförare över hela världen, inklusive HRC:s egna förare.

Hojen har tre standardkörlägen med möjlighet att ändra motorns effekt och karaktär. Effekt (P – Power) har 5 nivåer där 1 ger maximal effekt. Motorbroms (EB – Engine Brake) har 3 nivåer där 1 ger mest motorbroms, och framhjulslyft (W – Wheelie Control) har också 3 nivåer (plus avstängd) där 1 har det minsta ingreppet.

Wheelie Control använder information från tröghetsmätaren om maskinens längdlutning tillsammans med fram- och bakhjulets hastighetsgivare. Funktionen begränsar framhjulslyft och håller samtidigt uppe vridmomentet så att man inte förlorar drivkraft framåt.

Fireblade SP är också utrustad med ett startläge för snabba racestarter. Startläget begränsar varvtalet till 6 000, 7 000, 8 000 eller 9 000 varv/min även vid fullgas, så att föraren kan fokusera helt på kopplingen (och startljusen). Även den standardmonterade quickshiftern har fått en översyn och resultatet är ett kortare avbrott i bränsletillförseln i växlingsögonblicket och att drivkraften kommer tillbaka mjukare efter växlingen.

 

Chassi

 • Aluminiumram och svingarm med optimerad styvhetsbalans för exakta köregenskaper och maximal greppkänsla
 • En 6-axlad tröghetsmätare från Bosch känner av maskinens rörelser och styr de elektroniska hjälpmedlen med extrem precision
 • Exakt fjädringsjustering med andra generationens Öhlins Smart Electronic Control (S-EC) Öhlins NPX-framgaffel med trycksatt dämpning har stötupptagning och fjädringskänsla i världsklass
 • Brembo Stylema radialmonterade fyrkolvsok framtill. Bromskraften regleras av ABS med lägena SPORT och TRACK
 • Showas elektroniska styrdämpare med 3 nivåer styrs av tröghetsmätaren för optimal stabilitet

Den diamantformade ramen är tillverkad av 2 mm aluminium och har en extremt finjusterad styvhetsbalans. Ramen är ihopsvetsad av fyra huvuddelar som håller fast motorn via sex motorfästen. Vertikal styvhet och vridstyvhet är noggrant avvägda mot varandra för att maximera chassits känsla och respons.

Hjulbasen är 1460 mm, styrvinkeln 24° och försprånget 102 mm. Våtvikten är 201 kg. Viktfördelningen är 53 %/47 % och en relativt hög tyngdpunkt gör det lättare att bryta över hojen från ena sidan till den andra.

Den 622,7 mm långa svingarmen kommer från RC213V-S och består av aluminiumplattor med 18 olika tjocklekar. Precis som med ramen är svingarmens vågräta och lodräta styvhet anpassad för att bakdäcket ska få bästa möjliga grepp och känsla.

För att optimera ramens styvhet och spara vikt sitter stötdämparens övre fäste baktill på motorblocket via en hållare. Dessutom isoleras bakhjulet från styrhuvudet, vilket ger bättre högfartsstabilitet och mer känsla för bakhjulsgrepp.

Den minimala bakramen består av runda, tunnväggiga aluminiumrör. Bakramen är fastsatt ovanpå huvudramen för att området runt tankens bakkant och sadeln ska bli smalare, så att körställningen blir kompakt och aerodynamisk. Sadelhöjden är 830 mm, styret är framflyttat (för hävstångskraft) och fotpinnarna sitter högt upp och långt bak.

En 6-axlad tröghetsmätare från Bosch beräknar hojens längd- och sidolutning exakt och kan på så vis styra dess beteende med extrem precision. Fireblade SP är även utrustad med Showas elektroniska styrdämpare. Det är en lätt konstruktion med genomgående stång som sitter längst ner på styrhuvudet och på nedre gaffelkronan. Dämpningen regleras med information från hjulhastighetsgivarna och tröghetsmätaren och det finns tre nivåer att välja på.

Fjädringen på Fireblade SP består av Öhlins semi-aktiva, elektroniska fjädringsstyrning. 43 mm NPX-gaffeln har trycksatt dämpning som minimerar kavitation och ger stabilare dämpning och bättre stötupptagning i höga hastigheter. Även känslan för framdäckets grepp är bättre med den nya gaffeln. På samma gång är chassigeometrin enkel att justera tack vare gaffelbenens längd. Bakdämparen är en TTX36.

Den avancerade hårdvaran är ansluten till Öhlins inställningssystem (OBTi) så att fram- och bakfjädringen kan justeras extremt noggrant. Båda kan ställas in separat med standardinställningar eller tre justerbara lägen som föraren kan anpassa, så att man kan ha flera färdiga inställningar för olika förhållanden som väder, däckslitage eller bränslemängd och byta inställning medan man kör.

Brembo Stylema radialmonterade fyrkolvsok manövreras med Brembos huvudcylinder och bromshandtag. Bromsoken greppar 5 mm tjocka skivor med 330 mm diameter och effektiv värmeavledning. Bakbromsoket är samma Brembo-ok som sitter på RC213V-S.

Begränsning av bakhjulslyft och ABS-styrd bromskraft som anpassas efter lutningsvinkel gör att föraren kan känna sig säkrare inför snäva kurvor. Systemet har två lägen: SPORT har fokus på prestanda för landsvägskörning med stor bromskraft och mindre dykning, medan TRACK har bromsprestanda som passar högre hastigheter på bana.

Däckdimensionen bak är 200/55-ZR17 för att chassigeometrin ska ändras så lite som möjligt när man byter från gatdäck till bandäck. Framdäcket har dimensionen 120/70-ZR17 och på årsmodell 2022 är fälgarna guldfärgade till skillnad från den vanliga Fireblade-modellen.

Aerodynamik och utrustning

 • Kåpa, kåpglas och framskärm är kompakta för att minimera luftmotståndet och tanken är låg så att föraren kan krypa ihop ordentligt
 • Invändiga kåpvingar är ett arv från MotoGP-racern RC213V som minskar framhjulslyft vid acceleration och ger stabilare bromsning
 • Elektroniken hanteras smidigt med en 5-tums färgskärm och en fyrvägsknapp vid styrets vänstra handtag
 • Bekvämt smartnyckelsystem

Den aggressiva kåpdesignen är inte bara för syns skull, kåpan är konstruerad för att ha det lägsta luftmotståndet i klassen (med hopkrupen förare vid bankörning), minska framhjulslyft vid acceleration och förbättra bromsstabilitet.

Bränsletanken är låg för att frontytan ska bli så liten som möjligt med hopkrupen förare. Kåpglaset är vinklat 35° och skapar ett jämnt luftflöde från frontkåpan över föraren och sadelkåpan, som också är formgiven för minsta möjliga luftmotstånd. Öppningar i höger och vänster övre kåpa minskar sväng- och nerläggningsmotstånd vid kurvtagning.

Framskärmens sidor har konvexa ytor som gör att styrningen går lättare genom att leda bort luftflöde från framhjulet till kåpsidorna. Både hastighet och tryck på luftflödet från framdäcket är anpassade för att maximera kylluften till kylare och oljekylare.

Nedre kåpan går långt bak mot bakdäcket och den är utformad så att luftflödet styrs neråt. Det gör att mindre luft träffar bakdäcket och att luftmotståndet minskar i torra förhållanden. I våta förhållanden träffas bakdäcket av mindre vatten och därmed blir greppet bättre. Huggerns sidor är noggrant utformade för att minimera luftmotståndet runt förarens fötter. Upptill har huggern urtag för att ventilera luft som kommer upp från svingarmens sidor och minska bakändans lyfttendenser.

Resultatet av allt jobb med aerodynamiken är att Fireblade SP har klassens bästa luftmotståndsvärde med 0,270.

För att skapa downforce i hög fart och minimera frontytan är kåpan även utrustad med kåpvingar, precis som MotoGP-hojen RC213V 2018. Kåpvingarna håller nere framhjulet vid acceleration och ökar stabiliteten när man bromsar och i ingångar till kurvor.

Det sitter tre kåpvingar i en vertikal linje inuti luftintagen på helkåpans högra och vänstra sida. Vingarnas placering är anpassad för att inte störa sväng- och nerläggningsförmåga i ingångar till kurvor. Dessutom har vingarnas bakkant samma avstånd till kåpans innerväggar, vilket begränsar uppdelning av luftflödet och ökar downforce.

Vingarnas vinkel jämnar ut olika downforce på höger och vänster sida när man ändrar kurs i kurvor, så att maskinen blir stabilare. Luften flödar olika snabbt på vingarnas över- och undersida för att den inte ska fastna på kåpsidorna och påverka köregenskaperna.

Instrumenteringen består av en högupplöst 5-tums färgskärm. Instrumentskärmen är fullt justerbar efter förarens önskemål. Man styr skärmen med en smidig fyrvägsknapp vid styrets vänstra handtag. Med övre och nedre knappen ställer man in körlägen och med höger och vänster knapp väljer man vilken information som visas.

Med smartnyckeln behöver man inte använda en fysisk nyckel i tändningslåset eller styrlåset. Smartnyckeln är en bekväm funktion för vardagsanvändning och samtidigt kan maskinen ha en övre gaffelkrona av racingtyp. Dessutom kan luftintaget i fronten vara större, eftersom det inte sitter något tändningslås i vägen.