Skip to main content

Hondas lyxiga toppmodell Gold Wing Tour helrenoverades till 2018 och fick mycket lägre vikt, framfjädring med dubbla länkarmar och en helt ny boxersexa. Bland hojens avancerade teknik finns en 6-växlad manuell växellåda eller 7-växlad DCT, 7-tums instrumentskärm, navigering med gyrokompass, Apple CarPlay™, Android Auto™, elmanövrerat kåpglas, smartnyckel, fyra körlägen, antispinn och startassistans för motlut.

Årsmodell 2023 säljs i tre stilrena färgalternativ, varav två är helt nya.

 

Ända sedan Honda Gold Wing lanserades som en naken tusenkubikare 1975 har den alltid varit den ultimata touringhojen. Hondas flaggskeppsmodell har gjort en spännande resa genom årtiondena och vuxit både utvändigt och motormässigt, samtidigt som den hela tiden har varit en självklar symbol för lyx, kvalitet och komfort.

Som svar på kundernas önskemål och mc-marknadens utveckling bestämde sig konstruktörerna för att årsmodell 2018 inte skulle bli någon vanlig uppdatering, utan ett rejält kliv framåt för maskinen. GL1800 Gold Wing* och Gold Wing Tour tog en ny riktning och blev helt nya hojar som var elegantare, lättare och smidigare med fokus på en optimal förarupplevelse. Samtidigt fick hojarna många nya funktioner och avancerad teknik som hör hemma på en riktig flaggskeppsmodell, inklusive en 7-växlad dubbelkopplingsväxellåda (DCT).

Den pånyttfödda Gold Wing Tour lockade en bredare publik och riktade sig även till en yngre generation av hojåkare, som kanske inte gillade tidigare modeller eller inte ens visste att de fanns överhuvudtaget. Till 2020 fick hojen standardmonterade LED-dimljus, större passagerarhandtag, uppdaterad fjädring och bättre hanterbarhet i låg fart.

Årsmodell 2021 fick större bagageutrymme, bättre passagerarkomfort och ny ljudanläggning. Till 2024 finns hojen i två nya fräscha färgkombinationer, Vit Peral samt Silver metalic 2 -tone.

Motor och chassi konstruerades gemensamt inför modellens förvandling till 2018, för att flytta förarpositionen framåt och skapa en mycket kompaktare motorcykel. Aluminiumramen är konstruerad runt framgaffeln med dubbla länkarmar vilket gör att motor kan sitta längre fram, eftersom framhjulets fjädringsväg går mer lodrätt, samtidigt som fjädringsprestanda och stabilitet framtill är bättre tack vare konstruktionens styvhet och lägre friktion. Dessutom justeras fjädringen elektroniskt, precis som man kan förvänta sig på en lyxmodell av den här kalibern.

Den urstarka boxersexan blev kompaktare till 2018, utan att förlora något av dess maffiga effekt och vridmoment. Samtidigt gjorde övergången till elektronisk gasreglering att hojen kunde utrustas med fyra körlägen som ändrar motorkaraktär: TOUR, SPORT, ECON och RAIN. Även de dubbelverkande kombibromsarnas (D-CBS) funktion ändras beroende på vilket körläge man väljer. Startassistans för motlut är ett praktiskt förarhjälpmedel och tomgångsstopp (på DCT-modellen) sänker bränsleförbrukningen. Antispinn ser till att bakhjulet behåller greppet när man vrider ner gasrullen.

Den manuella växellådan är 6-växlad medan dubbelkopplingsväxellådan har 7 växlar med anpassad kopplingskänsla, växlingshastighet och upp-/nerväxlingsvarvtal för varje körläge. Den har också en krypväxel framåt/bakåt för enklare manövrering i trånga utrymmen. Den manuella modellen har samma backväxelsystem som föregående konstruktioner.

Gold Wing Tour ger föraren en total frihetskänsla med ren körglädje, imponerande prestanda och elegant design. Förarmiljön är ergonomisk och bekväm tack vare aerodynamiska kåpor som leder fartvinden runt föraren, elmanövrerat högt kåpglas och skön dubbelsadel i mocka och syntetläder för långa etapper. Dessutom är passagerarens ryggstöd bekvämt bakåtlutat. Ljudanläggningen och de effektiva högtalarna står för underhållningen tillsammans med moderna anslutningsfunktioner som Apple CarPlay™, Android Auto™ och Bluetooth™. Smartnyckeln är en annan bekväm funktion som underlättar hojvardagen.

Design och utrustning

 • 7-tums färgskärm med information om körning, navigation och ljudanläggning
 • Stilrena och moderna linjer framhäver hojens profil och teknik
 • Rejält bagageutrymme för touring: toppboxen rymmer hela 61 liter
 • Bekväm dubbelsadel av mocka/syntetläder och bakåtlutat passagerarryggstöd
 • Högtalare med imponerande ljudkvalitet
 • Elmanövrerat kåpglas med justerbar vinkel och höjd
 • Farthållare med mjukt ingrepp tack vare elektronisk gasreglering
 • Apple CarPlay™ och Android Auto™ för mobilanslutning
 • LED-lampor runtom inklusive LED-dimljus och självavstängande blinkers
 • Bekväm hantering av tändningslås och bagageutrymmen med smartnyckel
 • Två USB C-uttag

Gold Wing Tours design har en unik silhuett och både chassi och motor är en kombination av komfort och mångsidighet, tillsammans med typisk Gold Wing-kvalitet när det gäller passform, finish och material. Fronten är kaxigt framåtriktad och frontkåpan är kompakt, vilket ger framändan ett alert utseende.

Samtidigt sträcker sig karossens huvudlinje från framändan till bakändan och markerar en gräns mellan övre och nedre kåpor. Ett centralt element är frontkåpan med sina skarpa och solida plana ytor och strömlinjeformade detaljer. Designen skvallrar om att det döljer sig kraftfull prestanda under kåporna.

Man ser även motorcykelns snygga och funktionella huvudkomponenter, som framfjädringen med dubbla länkarmar, boxersexan och avgassystemet. Tillsammans skapar dessa designelement en modern stil där avancerad teknik och elektronik står i centrum.

Komfort, värmehantering och framförallt luftflöde hade hög prioritet när konstruktörerna utvecklade Gold Wing Tour. Frontkåpan leder luftflödet runt föraren och passageraren så att de känner en behaglig svalkande bris.

Ett högt, elmanövrerat kåpglas regleras från styrets vänstra handtag och ger utmärkt vindskydd, men samtidigt en öppen och luftig förarmiljö. Kåpglaset har steglös justering av vinkel och höjd. Som tillval finns ett högre kåpglas, ett justerbart vindskydd för armar och överkropp och fasta vindskydd för ben och fötter.

Sadeln är uppdelad i två nivåer för föraren och passageraren. Förarsadeln har en bekväm form med ordentligt stöd baktill när man accelererar, samtidigt som det är lätt att byta körställning och nå ner till marken. Både förar- och passagerarsadeln har ett nytt lyxigt överdrag av mocka och syntetläder och passagerarens ryggstöd lutar 23° bakåt för maximal komfort.

All belysning är LED-lampor och hojen är utrustad med dubbla LED-dimljus. Den övre delen av strålkastarna har fem polerade optiska linser på båda sidor som gör att halvljuset ser ut som glittrande ädelstenar i två rader. I strålkastarnas nederdel sitter ett skarpt LED-helljus. Främre blinkers är inbyggda i backspeglarna och blinkers slås av automatiskt genom att systemet jämför fram- och bakhjulets hastighet och beräknar när blinkersen ska slås av beroende på situationen.

När man kör visas hastigheten man har valt med farthållarknappen (vid styrets högra handtag) längst ner till vänster på hastighetsmätaren. Den elektroniska gasregleringen ser till att övergången till den valda hastigheten går mjukt och att farthållaren fungerar på ett sömlöst sätt, särskilt i uppförsbackar. På manuella modeller avbryts farthållaren när föraren använder koppling eller broms eller vrider på gashandtaget.

Gäller DCT-modeller (i automatläge): När man har bromsat in med farthållaren påslagen och sedan återupptar den ursprungliga hastigheten anpassar systemet växlingsschemat för att återgå till inställningen.

Förarmiljön utstrålar kvalitet med en lyxig instrumentpanel. Mätarna har olika lågkontrastfärger med mörka toner och de yttre områdena är koniska för att ge mätarna en djupkänsla. Runt mätarna sitter en ring med metalltextur och graderingarna har LED-belysning som också bidrar till djupkänslan och ger ett elegant intryck.

Den stora färgskärmen på 7 tum visar information om ljudanläggning och navigering och används för att ställa in körlägen och fjädring. Informationen visas i en funktionell ordning i olika fält, så att föraren ser all viktig information med minimala ögonrörelser.

Skärmens ljusstyrka anpassas automatiskt (max 1000 cd) och föraren kan själv välja 8 nivåer av ljusstyrka. Däckens lufttryck visas längst ner till vänster på instrumentpanelen.

Både mittkonsolen och smartnyckeln är utsmyckade med ett stilfullt Gold Wing-emblem. Emblemets tredimensionella, kromade design i två toner visar att det handlar om en premiumprodukt från Honda. Smartnyckeln används för att aktivera motorcykelns alla system och innehåller även en nödnyckel. Dessutom räcker det att ha smartnyckeln i närheten av motorcykeln för att slå på eller av tändningslås och styrlås.

Den totala bagagevolymen är imponerande 121 liter. Det finns även lyxiga innerväskor som tillbehör. Det är lätt att öppna bagageutrymmena: När smartnyckeln är i närheten av motorcykeln trycker man på en knapp för att öppna alla utrymmen. Utrymmena kan också låsas upp tillfälligt med smartnyckelns upplåsningsknapp, så att de kan öppnas när nyckeln inte är i närheten av motorcykeln. Hydrauliska dämpare ser till att bagageutrymmenas luckor öppnas och stängs på ett mjukt sätt. När man håller knappen för kvitteringsblinkning intryckt blinkar maskinens blinkers, så att den blir lättare att hitta bland andra fordon på en stor parkering.

Gold Wing Tour har stöd för Apple CarPlay™ och Android Auto™, så att föraren kan använda information och innehåll på sin smarttelefon, som telefonnummer och spellistor. Hojen är även utrustad med Bluetooth och två USB C-uttag.

Ljudanläggningen har lätta och effektiva högtalare med utmärkt ljudkvalitet. Ovanpå höger sidoväska sitter ljudanläggningsknappar med vilka passageraren kan justera volym, byta källa och spola framåt på ett smidigt sätt för att göra åkturen ännu bekvämare.

Navigeringssystemet visas på den stora 7-tums färgskärmen mitt på instrumentpanelen, och tack vare en gyrokompass fungerar navigeringen även i tunnlar. I systemet kan man även avbryta riktmärken och välja ”Åk hem” under körning. Systemets kartor är uppdaterade och man kan lägga in hela 99 riktmärken för att få en så detaljerad resplan som möjligt.

Bränsletanken rymmer 21 liter och bränsleförbrukningen ligger på 5,5 liter/100 km.

Chassi

 • Gjuten dubbelrörsram av aluminium
 • Framfjädring med dubbla länkarmar och enkelsving bak
 • Fjädringsdämpning fram och bak anpassas efter valt körläge
 • Bakfjädringens förspänning justeras elektroniskt
 • ABS och dubbelverkande kombibromsar (D-CBS)

Den gjutna dubbelrörsramen av aluminium sitter tätt runt motorn för att spara plats och materialtjockleken är optimerad överallt för bekväma och stabila köregenskaper, ända från krypkörning i stadstrafik upp till motorvägsfart.

Framfjädringen med dubbla länkarmar gör att framhjulet inte hamnar längre bak ju mer fjädringen trycks ihop. En annan fördel med konstruktionen är mindre friktion än med en vanlig teleskopgaffel, där ytterbenen hela tiden glider upp och ner på innerbenen på grund av ojämnheter i underlaget eller att man bromsar. Att det sitter lager i styrningens och fjädringens alla ledpunkter bidrar också till mindre friktion.

På samma gång är styrningen med dubbla gaffelhållare åtskild från fjädringen som består av en stötdämpare, vilket gör hojen kvickare och lättare att styra. Dessutom är styret kopplat till styrstammen via patenterade styrstag som gör att styrningen känns helt naturlig för föraren.

Styrvinkeln är 30,5°, försprånget 109 mm och hjulbasen 1695 mm. Gold Wing Tour med manuell växellåda väger 385 kg våt och DCT-versionen 390 kg.

Dubbelverkande kombibromsar (D-CBS) fördelar bromskraften optimalt fram och bak. Den lätta ABS-modulatorn av cirkulationstyp är kombinerad med bromsstyrenheten för att hålla nere bromssystemets vikt. ABS är också sammankopplat med det valda körläget, så att bromsegenskaperna anpassas automatiskt efter körsituationen. Dubbla 320 mm bromsskivor fram greppas av två 6-kolvsok och bak sitter en 316 mm skiva med ett 3-kolvsok.

Baktill sitter även den kompakta enkelsvingen som fäster i ramen på höger sida. Vänster sida används för att komma åt bakhjulet vid service. Enkelsvingen betyder mycket större designfrihet på vänster sida, plus att maskinen blir mer lätthanterlig och stabil. Hondas beprövade Pro-Link har en progressiv och bekväm fjädringsrörelse och länkaget är optimerat med sfäriska leder överallt som eliminerar vridning.

Fjädringen justeras elektroniskt utifrån det valda körläget. Stegmotorer i främre och bakre stötdämpare flyttar nålar för att styra oljeflödet och anpassa dämpningskraften efter körsituationen. Även bakfjädringens förspänning justeras elektroniskt. Justeringen är separat från de fyra körlägena och har fyra förspänningsnivåer från mjuk till hård för olika belastning: bara förare, förare med bagage, förare med passagerare och förare med passagerare och bagage. Inställningen visas på instrumentskärmen och justeras med en knapp.

Motor

 • 6-cylindrig boxer med 24 ventiler och Unicam
 • Elektronisk gasreglering med fyra körlägen som ändrar motorkaraktären
 • Antispinn
 • Körlägen påverkar även antispinn, fjädringsdämpning och bromskraft
 • DCT-versionen har tomgångsstopp och kombinerad startmotor/generator
 • Startassistans för motlut
 • 6-växlad manuell växellåda med assisterande slirkoppling och elektrisk backväxel

Samtidigt som hojen fick ett helt nytt, lättare och modernare chassi till 2018 så utvecklade Honda en sprillans ny motor på 1833 kubik för att matcha de smidigare köregenskaperna. Det handlade fortfarande om en boxersexa, men den fick fyra ventiler per cylinder istället för två, samtidigt som den blev mycket kompaktare och 6,2 kg lättare än den gamla konstruktionen.

Max effekt är 93 kW vid 5 500 varv/min och max vridmoment är 170 Nm vid 4 500 varv/min. Borrningen på 73 mm matchar 73 mm slaglängd, de vänstra och högra cylindrarna är förskjutna 4 mm och cylinderfodren är av aluminium. Kompressionen är 10,5:1.

Motorn har Unicam-topplock där insugsventilerna styrs av friktionsvipparmar och avgasventilerna av rullvipparmar. Topplocket har även en koaxial vipparmsaxel för både insugs- och avgassida.

Förbränningskamrarna har en 4-ventilskonstruktion och insugsportarna är utformade för att underlätta bränslespridningen i cylindrarna och öka verkningsgraden. Kolvarna har en molybdenbeläggning som minskar friktionen. Den elektroniska gasregleringen gör det möjligt att ha fyra körlägen som ändrar motorkaraktär och effektleverans. Körlägena påverkar även fjädringsdämpning och dubbelverkande kombibromsar (D-CBS):

TOUR är grundinställningen för komfort och kraft. Läget ger ett direkt öppningsförhållande på 100 % mellan gashandtag och gasspjäll, och standardnivå för fjädringsdämpning och bromskraftfördelning fram/bak.

SPORT har den kvickaste responsen från gashandtag till gasspjäll, stark acceleration, hårdare fjädringsdämpning och mer kraft i bakbromsen.

ECON är ett bränslesnålare läge för avslappnad körning med mjukare gasrespons och standardnivå för fjädringsdämpning och bromskraft.

RAIN är anpassat för våta och hala förhållanden, med den mildaste gasresponsen, standardnivå för bromskraftfördelning och mjuk fjädringsdämpning.

En viktig säkerhetsfunktion är antispinnsystemet som hela tiden ser till att bakhjulet har bästa möjliga grepp oavsett underlag. Även antispinnsystemets ingreppsnivå anpassas utifrån det valda körläget.